Egy kisnyugdíjas asztaláról sem hiányozhat az ünnepek alatt ez a farhát torta!
Fontos, hogy a leveles tésztát fogdossuk össze sütés előtt még a boltban ha lehet!
Hozzávalók:
- 1 kg csontos farhát
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 répa
- 2 zellerszár
- 1 csokor petrezselyem
- Só, bors, ízlés szerint
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 2 tojás
- 1 csomag réteslap vagy leveles tészta
- Kevés olaj vagy vaj a kenéshez
Elkészítés:
-
Farhát előkészítése:
A farhátakat megmossuk, majd egy lábasban hideg vízben feltesszük főni. Adjuk hozzá a megtisztított hagymákat, fokhagymát, répát, zellert, sót, borsot. Alacsony lángon főzzük kb. 1,5 órán át, míg a hús omlós lesz. -
Hús lefejtése:
Ha a farhát megfőtt, hagyjuk hűlni, majd lefejtjük a húst a csontról. Apróra vágjuk a húst, majd félretesszük. -
Töltelék elkészítése:
Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott répát és zellert. Hozzáadjuk a lefejtett húst, majd fűszerezzük sóval, borssal, petrezselyemmel. Egy másik edényben összekeverjük a tejfölt, lisztet és a két tojást, majd ezt is hozzáadjuk a húsos keverékhez. -
Torta formázása:
A réteslapot vagy a leveles tésztát kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy kerek tortaformát. A húsos tölteléket belekanalazzuk a formába, majd a tetejére is tésztát terítünk, hogy „tortaszerű” legyen. A tetejét megkenjük olvasztott vajjal vagy olajjal. -
Sütés:
180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. -
Tálalás:
Hagyjuk langyosra hűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk. Kiváló savanyúsággal vagy friss zöldségekkel!